Άνοιγμα πιτσαρίας. Τα 8 βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε.

Geniko Emporio Επαγγελματικός Εξοπλισμός Επιχειρήσεων Εστίασης και Ξενοδοχείων

Η πίτσα όπως και το σουβλάκι είναι μία από τις δημοφιλέστερες επιλογές φαγητού στην Ελλάδα και σίγουρα αν κάποιος επιλέξει να επενδύσει σε μία πιτσαρία και αφιερώσει τον χρόνο που χρειάζεται για να το κάνεις σωστά τότε το να ανοίξει πιτσαρία θα είναι μία από τις καλύτερες επιχειρηματικές επιλογές που μπορεί κάποιος να κάνει στην Ελλάδα.

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τα οχτώ κύρια σημεία που πρέπει κάποιος να έχει υπόψιν και να εφαρμόσει σωστά πριν θα ανοίξει μία πιτσαρία.

Η συνταγή της πίτσας. Μάθε να κάνεις την τέλεια πίτσα.

Άνοιγμα πιτσαρίας 3 - Geniko Emporio Επαγγελματικός Εξοπλισμός Επιχειρήσεων Εστίασης και Ξενοδοχείων

Γνωρίζουμε όλοι ότι η πιτσαρία όσο καλή και αν είναι σαν επένδυση δεν παύει να είναι ένα είδος  επισιτιστικής επιχείρησης όπως και τα σουβλατζίδικα που υπάρχουν σε αφθονία σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και το να αποφασίσει κάποιος να ανοίξει μία πίτσα και να μπορέσει να πάρει ένα κομμάτι της πίτας από τις υπόλοιπες πιτσαρίες τότε θα πρέπει να κάνει σίγουρα κάτι καλά.

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα για την σωστή διαφοροποίηση από τον ανταγωνισμό είναι η συνταγή. Εάν έχετε τη δική σας συνταγή για πίτσα τότε αφιερώστε το χρόνο για να την τελειοποιήσετε. Εάν δεν έχετε μία συγκεκριμένη συνταγή για πίτσα και γενικά εάν δεν έχετε εμπειρία στο να φτιάχνετε πίτσα τότε θα συνιστούσα να αφιερώστε όσο χρόνο χρειαστεί για να μάθετε να το κάνετε όσο το δυνατόν καλύτερα.

Σημαντικό θα ήταν όταν καταλήξετε σε μία συνταγή για την πίτσα σας όσον αφορά την ζύμη τότε καλό θα ήταν να την γράψετε δημιουργώντας έτσι μία πρότυπη συνταγή για το ζυμάρι σας. Αυτό θα πρέπει να γίνει για όλων των ειδών πίτσες που θα προσφέρετε στους πελάτες σας με σκοπό η πίτσα σας να έχει πάντα την ίδια γεύση. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχει σταθερή γεύση και ποιότητα στα ειδικά και γενικά στο προϊόν που προσφέρεται στους πελάτες σας γιατί έτσι τους κρατάτε κοντά σας και επιστρέφουν ξανά και ξανά για να γευτούν αυτό που τους αρέσει.

Αυτήν την τεχνική χρησιμοποιούν όλες οι μεγάλες αλυσίδες φαγητού και fast food και καταφέρνουν να έχουν σταθερή γεύση και ποιότητα. Τρανταχτό παράδειγμα είναι τα McDonald’s που είτε φας ένα burger στην Αθήνα είτε στη Νέα Υόρκη ή στην Αυστραλία τότε το burger θα έχει ακριβώς την ίδια γεύση. Και είναι πάρα πολύ λογικό αν το σκεφτεί κανείς γιατί αν πας σε ένα μαγαζί που προσφέρει φαγητό πολύ γευστικό και σου αρέσει τότε θες την επόμενη φορά να πας στο ίδιο μαγαζί για να φας φαγητό γευστικά ίδιο επιπέδου όπως και την πρώτη φορά.

Προγραμματισμός και Business Plan.

Μετά θα πρέπει να αφιερώσετε χρόνο για να γράψετε το δικό σας business plan. Αυτό συνεπάγεται με το να γράψετε όλες τις άδειες που θα χρειαστείτε με το άνοιγμα της επιχείρησής σας. Πρέπει να υπολογίσετε το κόστος που θα χρειαστεί να καταβάλλετε για την έκδοση αυτών των αδειών, κόστος ανοίγματος επιχείρησης και επαγγελματικού ΑΦΜ σε περίπτωση που δεν έχετε ήδη, κόστος διαμόρφωσης χώρου, κόστος διακόσμησης και επαγγελματικού εξοπλισμού.

Θα πρέπει να υπολογίσετε επίσης και το κόστος όλων των εξωτερικών συνεργατών που θα χρειαστείτε για την υλοποίηση των παραπάνω όπως διακοσμητή, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς και τεχνική εταιρεία οι εργάτες για την διαμόρφωση χώρου. Επίσης θα πρέπει να επενδύσετε και στην online παρουσίας σας. Θα πρέπει μία επιχείρηση στην εποχή μας να έχει ιστοσελίδα και έναν online χώρο για να προβάλλει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της αλλά και να μπορέσει να πάρει κομμάτι της πίτας πελατών από το ίντερνετ. Το κόστος μίας επαγγελματικής ιστοσελίδας μπορεί να κοιμανθεί από 350 μέχρι 750 ευρώ ανάλογα με τις απαιτήσεις που έχετε.

Επίσης καλό θα ήτανε ενώ υπολογίζεται όλα τα κόστη που θα χρειαστούν για το άνοιγμα της επιχείρησής σας. Να συμπεριλάβετε επίσης και το κεφάλαιο στήριξης της επιχείρησης για τις πρώτες μέρες λειτουργίας της. Οι πρώτοι μήνες λειτουργίας μιας επιχείρησης πάντα είναι σχετικά αργή και χαμηλή στα έσοδα, πάντα σε σχέση με τους επόμενους μήνες που θα έχετε αποκτήσει μία πελατεία για να σας έχει γνωρίσει λίγο ο κόσμος και θα υπάρχει μέση σου περισσότερη κίνηση στο μαγαζί σας.

Τοποθεσία του μαγαζιού

Η τοποθεσία του μαγαζιού παίζει τεράστιο ρόλο για την επιτυχία σου επιχείρησης. Πρέπει να αφιερώσετε όσο χρόνο χρειαστεί για να βρείτε την ιδανικότερη τοποθεσία για το μαγαζί σας γιατί αν παραλείψετε να κάνετε σωστά αυτό το κομμάτι τότε θα χάσετε πολύτιμο το χρόνο και περισσότερα λεφτά στον διαφημιστή την επιχείρησή σας με διαφορετικούς τρόπους μελλοντικά.

Το να βρεθεί μία σωστή τοποθεσία για το μαγαζί σας είναι πάρα πολύ σημαντικό και αν βρείτε μια τοποθεσία πού από την οποία θα περνάει πολύς κόσμος τότε το μαγαζί σας θα γίνει δημοφιλής πολύ πιο γρήγορα και χωρίς ιδιαίτερο κόπο και κόστος. Εάν γίνει μία σωστή δουλειά στην διακόσμηση και  καταφέρετε να φτιάξετε ένα πολύ όμορφο μαγαζί τότε αυτό θα φανεί και σίγουρα θα προσελκύσει πολύ κόσμο και θα αποκτήσετε έτσι καινούργιους πελάτες.

Καλό θα ήτανε να μπορέσετε να συνδυάσετε χαμηλό κόστος ενοικίου με μία πολύ ωραία βιτρίνα για το μαγαζί σας όπως επίσης και μία καλή περιοχή η οποία είναι γνωστή για τα φαγάδικα, εστιατόρια και γενικά πιτσαρίες. Δεν θα ήταν ιδανικό για σας να ανοίξετε την επιχείρησή σας ένα μέρος όπου θα είστε μόνοι σας τελείως γιατί έτσι θα έπρεπε να φέρετε τους πελάτες σε εσάς. Ενώ στην περίπτωση που επιλέξετε να ανοίξετε το μαγαζί θα σε μία περιοχή όπου υπάρχει ήδη πολύς κόσμος για να φάει τότε το δύσκολο κομμάτι θα το έχουν κάνει οι ανταγωνιστές σας για εσάς.

Εξοπλισμός πιτσαρίας

Ανοιγμα πιτσαρίας 1 - Geniko Emporio Επαγγελματικός Εξοπλισμός Επιχειρήσεων Εστίασης και Ξενοδοχείων

Θα πρέπει λοιπόν όσον αφορά τον εξοπλισμό της πιτσαρίας σας να κάνετε μία πολύ καλή έρευνα στους τοπικούς εμπόρους επαγγελματικού εξοπλισμού όπως επίσης και σε ηλεκτρονικά καταστήματα επαγγελματικού εξοπλισμού που υπάρχουν στο διαδίκτυο για να μπορέσετε να πάρετε την καλύτερη προσφορά για τον εξοπλισμός σας. Πριν όμως φτάσετε σε αυτό το κομμάτι θα πρέπει να καταλήξετε στο τι πράγματα θα χρειαστείτε.

Κάποια κομμάτια επαγγελματικού εξοπλισμού που χρειάζεται μία πιτσαρία είναι οι επαγγελματικοί φούρνοι για την προετοιμασία της πίτσας και φούρνοι πίτσας για το ζέσταμα των πιτσών λίγο πριν σερβιριστεί στον πελάτη. Αυτό αναφέρεται συνήθως στις πιτσαρίες Al metro που οι πίτσες βρίσκονται ήδη στην βιτρίνα όταν παραγγείλει ο πελάτης  και πρέπει να ζεσταθεί λιγάκι πριν σερβιριστεί.

Έπειτα θα χρειαστείτε επαγγελματικά ψυγεία όπως ψυγεία πάγκοι, ψυγεία θάλαμοι και ψυχόμενες βιτρίνες για να κρατάτε τα υλικά για την προετοιμασία των πιτσών σε σταθερή θερμοκρασία.

Κάποια μηχανήματα όπως επαγγελματικά μίξερ, ταχυζυμωτήρια για την παρασκευή ζύμης σίγουρα θα χρειαστούν. Επίσης πρέπει να μεριμνήσετε για τα μικρότερα είδη επαγγελματικού εξοπλισμού όπως αυτά του επιτραπέζιου εξοπλισμού δηλαδή μαχαίρια ταψιά ανοξείδωτα δοχεία gastronorm κ.α

Θα πρέπει όμως στον προγραμματισμό που θα κάνετε όσον αφορά τον επαγγελματικό εξοπλισμό τις αγορές που έχετε να κάνετε, να υπολογίσετε τις ανάγκες της επιχείρησής σας που μπορεί να προκύψουν μετά από μερικούς μήνες έως και ένα με δύο χρόνια. Θα πρέπει να προβλέψετε χορούς στην κουζίνα σας για έναν δεύτερο φούρνο ή ένα δεύτερο ψυγείο όπως επίσης και τα μεγέθη αυτών.

Το να μπορέσετε να προβλέψετε τέτοιου είδους πράγματα θα σας φέρουν σε πλεονεκτική θέση όταν ζητάτε προσφορά από ένα κατάστημα επαγγελματικού εξοπλισμού. Με το να κάνετε μεγαλύτερη παραγγελία θα μπορείτε να καταφέρετε οι καλύτερες τιμές για τον εξοπλισμό της πιτσαρίας.

Δημιουργία μενού

Στην δημιουργία μενού πιτσαρίας όπως και για όλες τις επιχειρήσεις εστίασης θα πρέπει κάποιος να έχει υπόψιν το ποιότητα > ποσότητα. Θα πρέπει τα πιάτα που θα συμπεριλάβετε στο μενού σας είτε πίτσα είτε είναι ζυμαρικά διαφορά και σκορδόψωμο παραδείγματος χάρη, να μπορείτε να τα παρέχετε σε συνεχή βάση και να ξέρουν οι πελάτες σας ότι θα τα βρουν ανά πάσα στιγμή  όπότε και να τα ζητήσουν.

Εάν επιλέξετε όμως το μενού σας να αποτελείται κυρίως από πίτσες τότε εξειδικευτεί σε αυτό τότε φτιάξτε τις καλύτερες πίτσες που θα μπορούσατε και κάντε τους όλους να παραμιλάν.

Προσωπικό

Το να βρεθεί κατάλληλο προσωπικό για μία επιχείρηση στις μέρες μας και γενικά ανέκαθεν ήταν ένα κομμάτι πρόκληση για κάθε ιδιοκτήτη επιχερήσης. Λόγω όμως  του μεγάλου αριθμού καταστημάτων πιτσαρίας υπάρχουν και πολλοί εργαζόμενοι με προηγούμενη εμπειρία στην πίτσα. Έτσι θα μπορέσετε να βρείτε κάποιους που θα  έχουν κάποια εμπειρία στις πίτσες, είτε στην παραγωγή είτε στο σερβίρισμα τους.

Παρόλα αυτά όμως θα πρέπει να ψάχνετε άτομα με ανοιχτό μυαλό που τους είναι εύκολο να ακολουθούν οδηγίες και άτομα καταλαβαίνουν και σέβονται τη σημασία της ιεραρχίας σε μία επιχείρηση.

Διαφήμιση της  πιτσαρία σας

Ανοιγμα πιτσαρίας 2 - Geniko Emporio Επαγγελματικός Εξοπλισμός Επιχειρήσεων Εστίασης και Ξενοδοχείων

Αυτό που έχετε να κάνετε όσον αφορά την διαφήμιση πριν η επιχείρηση σας κάνει την επίσημη έναρξή της είναι να εγγραφείτε σε όλους τους τοπικούς οδηγούς εστιατορίων και επιχειρήσεων. Έπειτα αφού θα έχετε και την ιστοσελίδα σας ήδη ανεβασμένη στο διαδίκτυο θα πρέπει να κάνετε το ίδιο και στους διαδικτυακούς επαγγελματικούς καταλόγους.

Θα πρέπει να κάνετε εγγραφή σε όσα περισσότερα social media μπορείτε και με μεγαλύτερη έμφαση στο facebook, instagram, YouTube και Twitter. Θα πρέπει σε αυτά να να έχετε αναρτημένες δημοσιεύσεις από τον χώρο της επιχείρησής σας όπως επίσης και για τις πίτσες και γενικά όλα τα πιάτα που θα μπορεί κάποιος να νβρει και να γευτεί σε σας.

Θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα για τα social media και να το τηρείτε μου πειθαρχία. Να ενημερώνεται συχνά τους πελάτες σας και τους followers με ότι καινούργιο συμβαίνει στην επιχείρησή σας, όλα τα καινούργια πιάτα που πρόκειται να βγάλετε, πίσω από τις σκηνές φωτογραφίες που θα δείχνει το προσωπικό να κάνει προετοιμασία για το άνοιγμα. Θα δείχνει τους μάγειρες και τους πιτσαδόρος να φτιάχνουν τις πίτσες κτλπ.

Είναι ένας τρόπος για να διατηρήσετε απόλυτη διαφάνεια απέναντι στους πελάτες σας και να τους δείχνετε ότι χρειάζονται να ξέρουν για την επιχείρησή σας για να αισθάνονται σίγουροι για τον επαγγελματισμό σας.

Να θυμάστε πάντα ότι μία επιχείρηση που δεν φοβάται να δημοσιεύσει στο διαδίκτυο τέτοιου είδους “χαλαρές στιγμές” με τον προσωπικό και ειδικά αυτές που βρίσκονται στους πίσω χώρους του μαγαζιού που οι πελάτες δεν έχουν πρόσβαση, τότε αυτό δείχνει πως έχει εμπιστοσύνη στο προσωπικό του και δεν φοβάται μην δείξει μία βρώμικη κουζίνα παράδειγμα ή κάτι που θα χάλαγε την εικόνα του μαγαζιού γιατί αν ίσχυε κάτι τέτοιο τότε το κοινό δεν θα έβλεπε τέτοιες φωτογραφίες.

Έπειτα θα πρέπει να ενημερωθείτε σχετικά με τις τιμές των πληρωμένων διαφημίσεων στις πλατφόρμες των social media όπως παράδειγμα το Facebook όπως επίσης και για το κόστος δημοσίευσης ενός ραδιοφωνικού σποτ που θα παρουσιάζει την επιχείρησή σας στους ακροατές του ραδιοφώνου.

Άλλοι κλασικοί μέθοδος που επιχειρήσεις επιλέγουν να διαφημιστούν είναι η έκδοση διαφημιστικών φυλλαδίων και ο διαμοιρασμός τους γίνεται σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Διακόσμηση πιτσαρίες

Όταν έρθει η ώρα να διακοσμήσετε και να σχεδιάσετε τον χώρο της πιτσαρίας σας θα πρέπει να έχετε αποφασίσει ήδη τι ύφος θα κρατήσετε στη διακόσμηση σας. Ένας διακοσμητής μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτό αλλά και διακοσμητή να μην επιλέξετε να σας βοηθήσει μπορείτε σίγουρα να συμβουλευτείτε κάποιον γραφίστα που θα αναλάβει έτσι κι αλλιώς το σχεδιασμό των λογοτύπων, μενού και φυλλαδίων της επιχείρησής σας.

Με αυτό τον τρόπο θα είστε σίγουροι ότι τα χρώματα που θα χρησιμοποιηθούν στο μαγαζί σας θα χρησιμοποιηθούν και στο έντυπο υλικό που θα έχετε όπως επίσης και στα χρώματα της ιστοσελίδας σας.

Θα πρέπει να αποφασίσετε το ύφος επιχειρήσεις που θα κρατήσετε να προμηθευτείτε και ανάλογα τα έπιπλα της σάλας. Εάν επιλέξτε η πιτσαρία σας να είναι μαγαζί που θα μπορεί κάποιος να έρθει να κάτσει να φάει εκεί τότε σκεφτείτε να βάλετε αναπαυτικές καρέκλες για να προκαλέσετε του κόσμο που θα κάτσει να φάει στο μαγαζί σας, να κάτσει όσο περισσότερο γίνεται με σκοπό να ξοδέψει περισσότερα στις σας.

Επίσης το βάψιμο και τα χρώματα που επικρατούν στο χώρο των πελατών θα πρέπει να είναι αντίστοιχα με αυτά του έντυπου υλικού όπως είπαμε πριν αλλά και γενικά της ταυτότητας του μαγαζιού σας.

Ο ρουχισμός των εργαζομένων που θα υπάρχουν θα πρέπει και αυτός να ανταποκρίνεται με τα χρώματά σας όποια και αν είναι αυτά όπως επίσης και στην περίπτωση που έχετε κάποιον διανομέα για  delivery. Θα πρέπει και αυτός να συμβαδίζει με τα χρώματα του μαγαζιού όπως επίσης και τα κουτιά μεταφοράς τροφίμων που τοποθετούνται πάνω στα  μηχανάκια.

Επίλογος

Εάν λάβετε υπόψη σας όλα τα παραπάνω που αναλύσαμε μόλις για το άνοιγμα μία πιτσαρίες, τότε θα είστε πολλά βήματα πιο μπροστά από όλους τους υπόλοιπους που βρίσκονται στην ίδια θέση  με εσάς και ενδιαφέρονται να ανοίξουν οι δικοί τους πιτσαρία.

Να θυμάστε πάντα ότι το κλειδί είναι ο προγραμματισμός. Δώστε τον χρόνο που χρειάζεστε εσείς και οι συνεργάτες σας για να μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για την δουλειά που πάτε να κάνετε, ρωτήστε τους ειδικούς όσον αφορά τα χαρτιά και τις άδειες που θα χρειαστούν και αν μπορείτε να πάρετε και κάποιες συμβουλές από άτομα που είτε έχουν δουλέψει είτε είναι ιδιοκτήτες μιας άλλης πιτσαρίας για να μπορέσουν να σας βοηθήσουν σε τομείς που ακόμα δεν γνωρίζετε.

Ελπίζουμε με αυτό το άρθρο μπορέσαμε να σας δώσουμε μία πιο σαφής εικόνα για το τι χρειάζεται κάποιος να κάνει να ανοίξει μία πιτσαρία. Εάν κάποια από τα θέματα που αναλύσαμε παραπάνω δεν σας κάλυψε πλήρως και φαίνεται περαιτέρω πληροφορίες, μπορείτε να γράψετε στα σχόλια από κάτω τις ερωτήσεις σας και εμείς θα τις απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν.

Επίσης όσον αφορά τον επαγγελματικό εξοπλισμό για μία πιτσαρία σας ενημερώνουμε ότι στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα θα μπορέσετε να βρείτε  όλα τα προϊόντα εξοπλισμού που αφορούν τις πιτσαρίες. Εξειδικευόμαστε στον επαγγελματικό εξοπλισμό εστίασης και μπορούμε να σας καθοδηγήσουμε και να σας βοηθήσουμε για να πάρετε τη σωστή απόφαση και να κάνετε σωστές αγορές επαγγελματικού εξοπλισμού.

Όλες οι παραγγελίες αποστέλλονται από Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Για οποιαδήποτε πληροφορία μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2118001943 και Info@genikoemporio.com . Θα χαρούμε πολύ να σας εξυπηρετήσουμε.

Comment (1)

  • Αντωνης Reply

    Έχω μια πιτσαρία και θέλω να το μεταφέρω σε άλλο μαγαζι

    1 Σεπτεμβρίου, 2020 at 17:25

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Call Now Button