6 Tips για την σωστή εκπαίδευσή των σερβιτόρων.

6 Tips για την σωστή εκπαίδευσή των σερβιτόρων.

Σωστή-εκπαίδευση-σερβιτόρων-Geniko-Emporio-Επαγγελματικός-Εξοπλισμός-thumbnail - Επαγγελματικός Εξοπλισμός Εστίασης

6 Tips για την σωστή εκπαίδευσή των σερβιτόρων.

Σε αυτό το άρθρο Θα αναλύσουμε 6 tips που πρέπει να έχουν υπόψιν οι ιδιοκτήτες ή μάνατζερ εστιατορίων – ξενοδοχείων για την σωστή εκπαίδευση του προσωπικού τους και ειδικότερα για τους σερβιτόρους.

Όπως όλοι γνωρίζουμε οι σερβιτόροι συνήθως είναι οι βιτρίνα της επιχείρησής μας δηλαδή είναι οι άνθρωποι που έρχονται σε άμεση επαφή με τον πελάτη, αυτοί που τον σερβίρουν,  αυτοί που θα ακούσουν τα τυχόν παράπονα των πελατών, αυτοί που αν κάνουν σωστά τη δουλειά τους τότε η επιχείρηση μας κερδίζει πιστούς πελάτες. Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καλυτέρευση της εικόνας τις επιχειρήσεις μας, κάτι που μεταφράζεται άμεσα και έχει αντίκτυπο και στους τζίρους που θα κάνουμε.

Τα 6 tips που Θα αναλύσουμε σήμερα όσον αφορά την εκπαίδευση των σερβιτόρων είναι τα παρακάτω:

  1. Συμπεριφορά
  2. Εμφάνιση
  3. γνώση του μενού  και της κουζίνας
  4. γνώση του χώρου εργασίας
  5. γνώση των στόχων και του οράματος της επιχείρησης
  6. συνεχής εκπαίδευση

Συμπεριφορά στον χώρο εργασίας

Εκπαίδευση προσωπικού - Σερβιτόρων - Geniko Emporio Επαγγελματικός εξοπλισμός επιχειρήσεων εστίασης και ξενοδοχείων 2

Οι εποχές όπου οι σερβιτόροι ήταν απλοί υπάλληλοι με σκοπό να σερβίρουν απλά ένα πιάτο φαΐ στους καλεσμένους μας και να ρίξουν και ένα χαμόγελο ενώ το κάνουν έχουν περάσει.

Ο σερβιτόρος στις μέρες μας όπως αναφέραμε και παραπάνω είναι η βιτρίνα του μαγαζιού μας και πρέπει να μην  τσιγκούνευτει κανείς ούτε ως προς  ο κόστος της εκπαίδευσης όποια και αν είναι αυτή αλλά ούτε και στον χρόνο που θα χρειαστεί να αφιερώσεις σε καινούργια μέλη της μπριγκάντας ενός εστιατορίου – ξενοδοχείου.

Ο ιδανικός σερβιτόρος για μία επιχείρηση εστίασης είναι το άτομο εκείνο που όχι μόνο θα σερβίρει σωστά τα πιάτα στους καλεσμένους μας αλλά και αυτός που θα μπορεί να τηρεί κατά γράμμα την τέχνη του σερβιρίσματος η οποία έχει πολλά παρακλάδια.

Κάποια από αυτά είναι το οποίους θα σερβίρει πρώτα ο σερβιτόρος σε ένα τραπέζι. Την κυρία, τον κύριο, τον οικοδεσπότη του τραπεζιού, τον πρεσβύτερο η τον επίσημο.

Μετά θα πρέπει να ξέρει και αν δεν ξέρει να του υποδείξουμε εμείς τον σωστό τρόπο που θα συμπεριφέρεται και θα μιλάει στους πελάτες μας με τρόπο που θα έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα κάθε φορά να κάνει τον πελάτη να νιώθει ξεχωριστός, άνετος και ότι πραγματικά κάποιος τον άκουσε και τα σχόλιά του ή οι παρακλήσεις του θα ληφθούν σοβαρά υπόψιν είτε για να λυθεί τώρα ένα πρόβλημα είτε για την επόμενη φορά.

Πρέπει στους πελάτες μας να τους δίνουμε την σημασία που χρειάζονται γιατί χωρίς αυτούς δεν μπορούμε να έχουμε μία υγιής επιχείρηση και πρωτίστως μία κερδοφόρα επιχείρηση.

Αν κάνουμε το λάθος να μην τους ακούμε και να κάνουμε συνέχεια του κεφαλιού μας ακόμα και αν βλέπουμε ότι αυτό που κάνουμε δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα τότε αυτό είναι μία σίγουρη συνταγή για αποτυχία. Όλα αυτά που λέμε δεν χρειάζεται τόσο πολύ να τα ξέρουν το προσωπικό της κουζίνας οι άλλοι υπάλληλοι της επιχείρησης μας οι οποίοι δεν έρχονται σε επαφή με τον πελάτη αλλά κυρίως όλοι οι υπάλληλοι της επιχείρησης μας στους οποίους βασίζεται η εικόνα μας προς τα έξω και συνήθως αυτό το βάρος πέφτει περισσότερο στους σερβιτόρους.

Θα πρέπει να γίνονται συχνά meetings μεταξύ της διεύθυνσης και των εργαζομένων και ειδικότερα των σερβιτόρων για να μπορέσει να γίνει η σωστή εκπαίδευση όσον αφορά το πώς θα μιλάνε οι σερβιτόροι στους πελάτες πώς θα διαχειρίζονται τα παράπονά τους και πώς θα τους κάνουν να νιώθουν άνετα στο χώρο μας.

Ένας καλός τρόπος στο επιτευχθεί η σωστή αυτή εκπαίδευση είναι να γίνονται συχνά προσομοιώσεις τέτοιων ειδών συμπεριφορών και οι σερβιτόροι να κρίνονται να απαντήσουν αναλόγως και ο υπεύθυνος εκπαίδευσης είτε είστε εσείς είτε είναι ο manager της επιχείρησής σας είτε κάποιος εξωτερικός συνεργάτης που έχει αναλάβει την εκπαίδευσή τους, να τους διορθώνει ανάλογα και να τους επιτρέπει να κάνουν όσα λάθη χρειαστεί μέχρι να καταφέρουν να είναι αυτοί που πρέπει και να συμπεριφέρονται ανάλογα στους πελάτες όταν έρθει η ώρα.

Εμφάνιση

Σίγουρα ο τίτλος λέει πάρα πολλά και δεν χρειάζεται να αναλύσουμε πολύ το συγκεκριμένο θέμα γιατί λίγο όλοι πολύ γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η εμφάνιση για τους σερβιτόρους. Όπως είπαμε παραπάνω είναι η βιτρίνα της επιχείρησής μας και σίγουρα οι σερβιτόροι πρέπει να ενθαρρύνονται να έχουν την καλύτερη δυνατή εμφάνιση όταν βρίσκονται στο χώρο εργασίας.

Οι υπεύθυνοι της επιχείρησης θα πρέπει πάντα να φροντίζουν στον σωστό ρουχισμό του προσωπικού και να έχουν εννοείται κάποιους χώρους που θα μπορούν άνετα το προσωπικό να τους χρησιμοποιεί για να αλλάξει από τα κανονικά τους ρούχα στα ρούχα της δουλειάς και αντίστροφα αλλά όπως επίσης και τον ενθαρρύνει να είναι συνεπείς στις οδηγίες που θα τους δοθούν γιατί βλέπουμε πάρα πολύ συχνά αυτού του είδους η πειθαρχία όσον αφορά την εμφάνιση να μην ακολουθείται από τους ιδιοκτήτες μιας επιχείρησης και σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να έχει ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης απαιτήσεις από τους σερβιτόρους του.

Ο λόγος είναι το ότι αν ο ίδιος ο επιχειρηματίας δεν έχει στο μυαλό του το να κρατήσει σταθερά ψηλά την εικόνα της επιχείρησής του τότε δεν εμπνέει τον σεβασμό και την πειθαρχία που χρειάζονται και οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις για να κάνουν το ίδιο.

Επίσης σερβιτόροι θα πρέπει να φροντίζουν και την προσωπική τους υγιεινή όπως την σωστή εμφάνιση και καλά διατηρημένη εικόνα των χεριών τους  γιατί με αυτά σερβίρουν τους πελάτες και οι πελάτες πάντα δεν είναι και τόσο εύκολοι στο να τους αλλάξεις γνώμη για την καθαριότητα της επιχείρησής σας αν δουν παράδειγμα βρώμικα νύχια στον σερβιτόρο. Επίσης θα πρέπει να φροντίζουν οι σερβιτόροι να έχουν πάντα μία δεύτερη αλλαξιά σε περίπτωση που η πρώτη τους λερωθεί. Δεν είναι καθόλου ωραίο ποτέ για κανέναν πελάτη να βλέπει τον σερβιτόρο με λαδιές και πιτσιλιές από φαγητό πάνω στα ρούχα εργασίας του.

Πάντα ο σερβιτόρος θα πρέπει να έχει μία πετσέτα πάνω του για να καθαρίζει τα χέρια του και να αποφεύγει να καθαρίζετε πάνω στην πόδια που συνήθως θα φοράει. Επίσης θα πρέπει να προσθέσουμε εδώ πως σημαντικό ρόλο παίζει και μυρωδιά. Ένας λόγος παραπάνω να υπάρχει δεύτερη αλλαξιά για τον καθένα γιατί μπορεί να κάποιος να ιδρώσει όπως είναι λογικό λόγω μεγάλης έντασης και φόρτου εργασίας. Πρέπει να είναι από τις μεγαλύτερες προτεραιότητες να αποφεύγονται οι δυσάρεστες μυρωδιές από τον χώρο εργασίας μας για να μην χαλάσουμε την εμπειρία των επισκεπτών μας.

όλα αυτά που αναλύουμε είναι πάρα πολύ εύκολα να τηρηθούν και ακόμα πιο εύκολα να μην τηρηθούν. αυτό που πρέπει να έχουμε πάντα υπόψιν μας είναι ότι είναι πιο δύσκολο να  διορθώσουμε την κακή εικόνα της επιχείρησής μας παρά να διατηρήσουμε την καλή μας εικόνα που έχουμε δημιουργήσει τους πελάτες μας.

Άριστη γνώση του μενού

Εκπαίδευση προσωπικού - Σερβιτόρων - Geniko Emporio Επαγγελματικός εξοπλισμός επιχειρήσεων εστίασης και ξενοδοχείων 3

Ένας σωστός σερβιτόρος και ένας σερβιτόρος που σέβεται την επιχείρηση που εργάζεται αλλά και τον εαυτό του θα πρέπει να ξέρει την κουζίνα του εστιατορίου. Θα πρέπει να είναι σε θέση όταν του ζητηθεί να πει όλα τα πιάτα στους πελάτες χωρίς να τα διαβάζεις από το μενού όπως επίσης τα κρασιά αλλά και τα αναψυκτικά. Αυτό περνάει στους πελάτες σαν κάποιος ο οποίος ξέρει τι σερβίρει και κάποιος που είναι έμπειρος στη δουλειά του και έτσι γίνεται πιο εύκολο για τους πελάτες να του ζητήσουν τη γνώμη του για το τι θα παραγγείλουν.

Όταν έρθει η ώρα ο σερβιτόρος να προτείνει τι να πάρουν οι πελάτες θα πρέπει ήδη να γνωρίζει ποια πιάτα πού σερβίρει το εστιατόριο του είναι πιο κερδοφόρα, λιγότερο κερδοφόρα, γρήγορα στην προετοιμασία τους αλλά και αυτά που αργούν να ετοιμαστούν.

Έτσι θα μπορέσει και να προτείνει κάτι γρήγορο στην αρχή για τους πελάτες με σκοπό να μην περιμένουν πολύ, κάτι που θα τους ανοίξει την όρεξη αλλά και κάτι που θα φέρει και περισσότερο κέρδος στο εστιατόριο που εργάζεται κάτι που  οι ιδιοκτήτες μιας επιχείρησης τους απασχολεί πολύ. Αλλά το να τους απασχολεί δεν αρκεί, αυτό που χρειάζεται είναι να ξέρουν πως θα το πετύχουν, και οι σερβιτόροι της επιχειρήσης τους μπορούν να βοηθήσουν πάρα πολύ σε αυτό.

Επίσης ο σερβιτόρος θα πρέπει να γνωρίζει κάθε μέρα ποιες είναι οι ελλείψεις της κουζίνας για να μπορέσει να πει έγκαιρα στους πελάτες όταν εκείνοι παραγγείλουν κάποιο πιάτο το οποίο δεν μπορεί να προετοιμάσει κουζίνα, ότι δεν μπορούν να το σερβίρουν.

Στην αντίθετη περίπτωση το να πάει ο σερβιτόρος στην κουζίνα να δώσει παραγγελία και να γυρίσει μετά από λίγο για να ενημερώσει τους πελάτες ότι το πιάτο που παράγγειλαν δεν είναι διαθέσιμο, δείχνει ανοργάνωτο προσωπικό και έλλειψη σωστής επικοινωνίας μεταξύ των εργαζομένων. Και αν το προσωπικό είναι ανοργάνωτο τότε θα είναι και η κουζίνα και ίσως η καθαριότητα και γενικά όλη επιχείρηση.

Αν μπορούμε να εφαρμόζουμε τα απλά πράγματα τότε αποκτιέται η πειθαρχία για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε και τα πιο περίπλοκα και δύσκολα πράγματα που όλα μαζί θα συνεισφέρουν στην επιτυχία της επιχείρησής μας.

Η άριστη γνώση του χώρου εργασίας

Ειδικά σε ξενοδοχεία και μεγάλα εστιατόρια όπου οι χοροί των πελατών είναι τεράστιοι ένας σωστός σερβιτόρος θα πρέπει να ξέρει τον συντομότερο δρόμο προς την κουζίνα και προς το τραπέζι του πελάτη γιατί εξοικονομεί χρόνο και αυξάνονται τα επίπεδα του service που προσφέρει όσον αφορά την ταχύτητα προς τους πελάτες.

Επίσης θα πρέπει να ξέρει τα τυφλά σημεία στον χώρο που εργάζεται για να μπορεί να ελέγχει περισσότερο γιατί σίγουρα δεν θα ωφελήσει ούτε αυτόν ούτε την επιχείρηση όταν υπάρχουν πελάτες σε αυτά τα σημεία οι οποίοι περιμένουν πόση ώρα να δουν και να κάνουν νόημα σε έναν σερβιτόρο για να έρθει να τους πάρει παραγγελία ή να μαζέψει τα πιάτα τους.

Επίσης η καλή γνώση του χώρου εργασίας θα βοηθήσει σε περιπτώσεις που θα πρέπει οι σερβιτόροι να καθοδηγήσουν τους πελάτες στην σωστή εκκένωση του κτιρίου σε περίπτωση πυρκαγιάς ή σεισμού. Θα πρέπει να ξέρουν επίσης το πού βρίσκονται ανά πάσα στιγμή οι πυροσβεστήρες αλλά και οι έξοδοι κινδύνου και για αυτόν αλλά και για να μπορεί να της υποδείξει όταν έρθει η στιγμή στους πελάτες του εστιατορίου.

Άριστη γνώση του οράματος και των στόχων της επιχείρησης.

Εκπαίδευση προσωπικού - Σερβιτόρων - Geniko Emporio Επαγγελματικός εξοπλισμός επιχειρήσεων εστίασης και ξενοδοχείων 4

Οι σερβιτόροι θα πρέπει να γνωρίζουν πάρα πολύ καλά την ιστορία αλλά και τους στόχους που έχει επιχείρηση στην οποία εργάζονται. Θα πρέπει να είναι σε θέση να απαντήσουν διαφορές

 ερωτήσεις από τους πελάτες που έχουν να κάνουν με την ιστορία του χώρου που βρίσκονται, με την διακόσμηση του χώρου κ.α.

Αν κάποια στιγμή στο εστιατόριο σας έχετε σερβίρει για παράδειγμα κάποιο γνωστό πρόσωπο που οι πελάτες σας το γνωρίζουν σίγουρα και στο συγκεκριμένο πρόσωπο του άρεσε κάποιο φαγητό τότε μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να πουλήσετε το φαγητό εάν εφόσον λέτε την αλήθεια στους πελάτες σας και δεν δημιουργείται μεγαλύτερες προσδοκίες στους πελάτες σας από αυτές που μπορείτε να εκπληρώσετε.

Θα πρέπει επίσης οι σερβιτόροι να ξέρουν τους στόχους που έχει η επιχείρηση και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα όλο το προσωπικό της επιχείρησης να δουλεύει προς έναν στόχο. Εάν για παράδειγμα έχετε θέσει έναν στόχο να γίνεται το καλύτερο εστιατόριο της πόλης σας και για τους τοπικούς πελάτες αλλά και για τους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη σας τότε θα πρέπει το προσωπικό να συμπεριφέρεται ανάλογα. Θα πρέπει η κουζίνα να βγάζει τα καλύτερα φαγητά πού μπορεί κάθε μέρα χωρίς περιθώρια λάθους από κανέναν.

Θα πρέπει για αυτό να φροντίσετε στη σωστή εκπαίδευση του προσωπικού σας και να το βοηθήσετε με οποιονδήποτε τρόπο μπορείτε είτε ψυχολογικά είτε οικονομικά και να επενδύσετε στην εκπαίδευση του. Έτσι θα μπορείτε να έχετε μεγάλες απαιτήσεις από όλους που εργάζονται για εσάς. Αν το καταφέρετε αυτό θα πρέπει μετά να βρείτε την υπομονή και την πειθαρχία να το διατηρήσετε και σίγουρα η επιτυχία και η ανάδειξη από τον ανταγωνισμό δεν θα αργήσει να έρθει.

Συνεχής εκπαίδευση

Έχω αναφέρει πάρα πολλές φορές σε αυτό το άρθρο τη σημασία της εκπαίδευσης και για αυτό το λόγο θα το πω άλλη μία φορά. Η εκπαίδευση θα πρέπει να είναι συνεχής προς το προσωπικό σας αλλά να γίνεται σωστά και από ανθρώπους που πραγματικά ξέρουν τι κάνουν και είναι οι ίδιοι αναγνωρισμένοι στον χώρο τους. Δεν είναι κακό το να μην γνωρίζετε εσείς αν είστε ο ιδιοκτήτης μιας επιχείρησης πώς να εκπαιδεύσετε το προσωπικό σας.

Κακό είναι το να μην ζητήσετε βοήθεια αν συμβεί κάτι τέτοιο. Το να μην ζητάει κάποιος βοήθεια για κάτι που δεν ξέρει και προπαντός να μην παραδέχεται ότι δεν ξέρει κάτι, είναι σημάδι αδυναμίας και σίγουρα δεν θα μπορέσετε να φτάσετε ψηλά αν δεν καταφέρετε να αναγνωρίσετε τις αδυναμίες σας όπως επίσης και τα κομμάτια στα οποία είστε πολύ δυνατοί.

Είτε είναι η κουζίνα, είτε είναι το προσωπικό, είτε είναι η εξυπηρέτηση που παρέχεται στον πελάτη σας. Θα πρέπει να ξέρετε πού βρίσκεστε ανά πάσα στιγμή αλλά και πού θέλετε να φτάσετε γιατί μόνο έτσι θα καταφέρετε να πάτε ψηλά και να αναδείξετε την επιχείρησή σας στο κοινό που σας ενδιαφέρει.

Επίλογος

Σε αυτό το άρθρο αναλύσαμε όλους τους τρόπους για την σωστή εκπαίδευση του προσωπικού σας και για τους λόγους που θεωρούμε ότι είναι σημαντικό. Μπορείτε στα σχόλια να μας πείτε την γνώμη σας για το την εκπαίδευση του προσωπικού στις επιχειρήσεις εστίασης όπως επίσης και προσθέσετε κάτι αν έχουμε ξεχάσει να το προσθέσουμε εμείς.

Δείτε επίσης  10 + 1 Τρόποι εξοικονόμησης χρημάτων στο εστιατόριο.

Στο Geniko Emporio μπορείτε να προμηθευτείτε όλο τον επαγγελματικό εξοπλισμό εστίασης για την επιχείρησή σας. Θα βρείτε όλα τα μηχανήματα για να εξοπλίσετε την κουζίνα σας όπως επαγγελματικούς φούρνους και επαγγελματικά ψυγεία, ανοξείδωτες κατασκευές, κουζίνες ηλεκτρικές κ.α, όπως επίσης και όλον τον επιτραπέζιο εξοπλισμό και είδη σερβιρίσματος.

Οτιδήποτε και να χρειαστείτε μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2241061908 και info@genikoemporio.com . Θα χαρούμε πολύ να σας εξυπηρετήσουμε και να λύσουμε κάθε σας απορία σχετικά με τον εξοπλισμό της επιχείρησής σας.

Αν σας άρεσε, κάντε μία κοινοποίηση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *