Επαγγελματικός Φούρνος. Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε!

Επαγγελματικός Φούρνος. Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε!
Επαγγελματικός Φούρνος. Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε!

Ο επαγγελματικός φούρνος είναι ίσως το σημαντικότερο εργαλείο του μάγειρα σε μία κουζίνα και χωρίς αυτό θα μπορούσε να βγει εκτός λειτουργίας ολόκληρη κουζίνα. Για αυτό λοιπόν και πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και να εξετάσουμε πολύ καλά τις επιλογές μας και να δούμε τα υπέρ και τα κατά για το κάθε φούρνο ξεχωριστά πριν προχωρήσουμε στην αγορά ενός επαγγελματικού φούρνου.

Παρακάτω θα αναλύσουμε όλα αυτά που πρέπει να έχουμε υπ’όψιν πριν αγοράσουμε τον επαγγελματικό μας φούρνο για την επιχείρησή μας.

Φούρνος Ηλεκτρικός ή Αερίου;

Όπως έχουμε τονίσει και σε προηγούμενα άρθρα μας σχετικά με τον επαγγελματικό εξοπλισμό για όλες τις επιχειρήσεις εστίασης, το πιο σημαντικό είναι να γλιτώσουμε λεφτά. Τι εννοώ με αυτό; Μακροπρόθεσμα και όχι βραχυπρόθεσμα.

Όπως είναι γνωστό το υγραέριο είναι πολύ πιο φθηνό συγκριτικά με το ηλεκτρικό ρεύμα. Για αυτό λοιπόν προτείνω πάντα υγραερίου εάν υπάρχει μια μικρή υποδομή γιατί μακροπρόθεσμα θα εξοικονομήσετε πολλά χρήματα αλλά θα σας φανεί λίγο παραπάνω στην αρχική τιμή αγοράς που πάντα είναι λιγάκι επιβαρυμένη, συνήθως 10 – 15% σε σχέση με τα ηλεκτρικά μηχανήματα γενικά.

Ο ηλεκτρικός φούρνος από την άλλη θα είναι πιο εύκολο και πιο προσιτός να τον αγοράσετε ειδικά αν αρχίζετε τώρα την επιχείρησή σας και αγοράζετε όλον τον επαγγελματικό σας εξοπλισμό, όμως η επιβάρυνση στο ηλεκτρικό ρεύμα θα φανεί από το πρώτα κιόλας τετράμηνο.

Ο λόγος είναι γιατί οι επαγγελματικοί φούρνοι είναι μηχανήματα με ελάχιστη ισχύ συνήθως 7-8KW οπού αν τους δουλέψετε για 4-5 ώρες τουλάχιστον καθημερινά θα σας προσθέσει χονδρικά κοντά στις 5.000 κιλοβατώρες στον λογαριασμό του ρεύματος σας.

Πόσες θέσεις για ταψιά ή GN έχει ο επαγγελματικός φούρνος;

Πρέπει να σκεφτείτε επίσης τον χώρο που έχει ο επαγγελματικός φούρνος που θέλετε να αγοράσετε για την επιχείρησή σας. Πόσα ταψιά ή Gastronorm (GN) χωράει; Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικός παράγοντας που αν είστε στην αρχή μπορεί να σας δυσκολέψει αρκετά γιατί όπως είναι λογικό δεν θα μπορείτε να υπολογίσετε σωστά τις απαιτήσεις τις επιχείρησής σας πριν καλά αρχίσετε να δουλεύετε.

Παρολαυτα πρέπει να σκεφτείτε πολύ σοβαρά το πόσο φόρτο εργασίας μπορεί να προκύψει παίρνοντας υπ’όψιν παράγοντες όπως εποχικότητα, περιθώριο κέρδους, την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθείτε κ.α. για να μπορέστε να προβλέψετε όσο πιο καλά γίνεται την ποσότητα φαγητού που θα χρειάζεται να προετοιμάζετε καθημερινά για να μπορείτε να επιλέξετε τον σωστό επαγγελματικό φούρνο.

Αν δεν υπολογίσετε σωστά μπορεί να ξοδέψετε περισσότερα απ’όσο χρειάζεστε αλλά και λιγότερα που ως αποτέλεσμα θα έχει να χρειαστεί να αναβαθμίσετε τον επαγγελματικό σας φούρνο. Συνήθως αυτό σημαίνει να αγοράσετε καινούργιο, κάτι που δεν είναι ιδανικό ειδικά για μία νεοσύστατη επιχείρηση όπου στην αρχή τα έξοδα είναι πολλά.

Στην αγορά μπορείτε να βρείτε επαγγελματικούς φούρνους με 2, 3, 4, 6, 8, 10 ταψιά ή gastronorm για τούς συνηθισμένους φούρνους και μέχρι και 24 θέσεις για τους επαγγελματικούς φούρνους Combination, οι οποίοι μπορούν να ψήνουν σε διαφορετικές θερμοκρασίες την κάθε μία από τις 24 θέσεις που περιέχει.

Απόσταση μεταξύ των σχαρών ή gastronorm.

Πρέπει να προσέξετε και να προπονήσετε όσον αφορά την απόσταση των θέσεων στον φούρνο επαγγελματικό γιατί υπάρχουν φορές που ίσως να χρειαστεί να ψήσετε φαΐ που θα έχει όγκο και ύψος και το ύψος των 8 εκ. που είναι συνήθως το μεγαλύτερο, να μην είναι αρκετό και να χρειαστεί να αφαιρέσετε μία σχάρα για να χωρέσει το φαγητό και ως αποτέλεσμα να χρειαστείτε διπλάσιο χρόνο για να ετοιμάσετε την ποσότητα του φαγητού που υπολογίζατε και να πρέπει να το ψήσετε σε δύο δόσεις. Η απόσταση για κάθε σχάρα συνήθως είναι 6 – 7 – 8εκ .

 

Ανταλλακτικά / Service Επαγγελματικών Φούρνων.

Βεβαιωθείτε πώς η εταιρία από την οποία θα επιλέξετε να προμηθευτείτε τον επαγγελματικό σας φούρνο μπορεί να σας προμηθεύσει όταν χρειαστεί με τα κατάλληλα ανταλλακτικά για τον επαγγελματικό σας φούρνο. Τον πρώτο χρόνο καλύπτεται από την εγγύηση αλλά τα ανταλλακτικά άπαξ και χρειαστούν μπορεί να είναι ένα σημαντικό ποσό, ανάλογα πάντα με το πρόβλημα που μπορεί να προκύψει.

Το service είναι πάρα πολύ σημαντικό για μηχανήματα τόσο ακριβά και σημαντικά για μία επιχείρηση εστίασης, γιαυτό και πρέπει να βρείτε σωστούς επαγγελματίες που να μπορούν να σας καλύψουν όταν το χρειαστείτε. Επίσης η καλή χρήση και συντήρηση των μηχανημάτων είναι σημαντική για να αποφευχθούν βλάβες που θα σας κοστίσουν.

Είναι εύκολος στην χρήση ο επαγγελματικός φούρνος ή θέλει εκπαίδευση?

Τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται κάποια εκπαίδευση για την ορθή χρήση των επαγγελματικών φούρνων αλλά στην περίπτωση που επιλέξετε να αγοράσετε έναν επαγγελματικό φούρνο combination για τις μεγάλες απαιτήσεις που μπορεί να έχει η επιχείρησή σας (κάτι που θα αναλύσουμε μελλοντικά σε άλλο άρθρο), τότε θα χρειαστείτε κάποια εκπαίδευση από την εταιρία που θα σας τον προμηθεύσει για να μπορείτε να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τις δυνατότητες ενός τόσο δυνατού μηχανήματος αλλά και να σιγουρευτείτε πως δεν θα πειράξετε κάτι κατά λάθος που μπορεί να σας κοστίσει. Αλλά όπως ισχύει σε όλα τα πράγματα, όλα μαθαίνονται οπότε δεν υπάρχει κάτι που να πρέπει να ανησυχείτε.

Ψεκασμός νερού για υγρασία

Πρέπει επίσης να αναλογιστείτε αν θέλετε το ψέκασμα που θα γίνεται από τον φούρνο αν θέλετε να το κάνετε αυτόματα, δηλαδή αν περάσει πάνω από κάποιο συγκεκριμένο όριο η θερμοκρασία τότε ο φούρνος ψεκάζει για να δημιουργήσει περισσότερη υγρασία. Αλλιώς το χειροκίνητο που ψεκάζετε από μόνοι σας όποτε θελήσετε για υγρασία μέσα στον φούρνο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Call Now Button