Ασφαλεία στον Εργασιακό Χώρο για Επιχειρήσεις Εστίασης.

Ασφαλεία στον Εργασιακό Χώρο για Επιχειρήσεις Εστίασης.

ασφάλεις στον χώρο του εστιατορίου - Geniko Emporio Επαγγελματικός Εξοπλισμός Επιχειρήσεων Εστίασης

Η ασφάλεια στον εργασιακό χώρο είναι το παν και είναι κάτι που όλοι οι μαγαζάτορες και εργαζόμενοι πρέπει να έχουν στο μυαλό τους και πάντα να ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας που έχουν οριστεί από την διεύθυνση της επιχειρήσεις όπως επίσης και από τις αρμόδιες υπηρεσίες παραχώρησης αδειών στα καταστήματα.

Συχνά στο χώρο εργασίας γίνονται ατυχήματα είτε  από απροσεξία είτε από έλλειψη γνώσης των κανόνων ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται. Συχνά ατυχήματα είναι  ο τραυματισμός από πτώση λόγω γλιστερού δαπέδου, κοψίματα και καψίματα από την λάθος χρήση του εξοπλισμού του εστιατορίου και από απροσεξία.

Θα αναλύσουμε λοιπόν τις βασικές αιτίες τραυματισμών στις επαγγελματικές κουζίνες και τι πρέπει να κάνουμε για να τις αποτρέψουμε.

Σωστή εκπαίδευση του προσωπικού

Η Εκπαίδευση του προσωπικού δεν πρέπει να παραλείπεται και πρέπει να επαναλαμβάνεται όσο το δυνατόν συχνότερα για να εξασφαλιστεί έτσι η ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και του εξοπλισμού της επιχείρησης.

Οι σερβιτόροι και οι μάγειρες πρέπει να εκπαιδεύονται για το πώς θα χειρίζονται τα μηχανήματα της κουζίνας και γενικά τα εργαλεία που τους παρέχονται για να γίνει η δουλειά τους σωστά.

Πρέπει να υπάρχει σεβασμός προς την επιχείρηση και αίσθημα ευθύνης από τους εργαζόμενους γιατί ένα λάθος ενός ατόμου μπορεί να επηρεάσει την σωματική ακεραιότητα αλλά και την υγεία των υπόλοιπων εργαζομένων όπως επίσης και των πελατών που θα βρίσκονται εκείνη την ώρα στον χώρο εργασίας.

Αποφυγή βλάβης του επαγγελματικού εξοπλισμού

ασφάλεις στον χώρο του εστιατορίου2 - Geniko Emporio Επαγγελματικός Εξοπλισμός Επιχειρήσεων Εστίασης

Όλες οι  επαγγελματικές συσκευές μέσα σε μία κουζίνα αλλά και γενικότερα στο χώρο εργασίας του εστιατορίου – ξενοδοχείου  αλλά και γενικά μία επιχείρησης εστίασης πρέπει να τις χειρίζεται κανείς βάσει των οδηγιών που έχει δώσει ο κατασκευαστής ή ο έμπορας από τον οποίον έχει γίνει η αγορά του συγκεκριμένου μηχανήματος ή εργαλείου.

Αποφυγή ηλεκτροπληξίας

Θα πρέπει συνέχεια να ελέγχουμε τα καλώδια των μηχανημάτων και να απομακρύνουμε ευαίσθητα μηχανήματα και συσκευές από περιοχές που υπάρχουν νερά η λάδια με σκοπό την ασφάλεια αλλά και την αποφυγή τυχόν ηλεκτροπληξίας.

Επισκευή μηχανημάτων

Η επισκευή των μηχανημάτων μιας κουζίνας δεν πρέπει να γίνεται ποτέ από κανέναν που δεν γνωρίζει ακριβώς το τι πρέπει να γίνει και ποιο είναι το πρόβλημα. Θα πρέπει πάντα να απευθύνεστε σε έναν ειδικό για να μπορέσετε να αποφύγετε έτσι τυχόν λάθη που μπορεί να προκαλέσει η απειρία αυτού που θα αποπειραθεί να επισκευάσει το προβληματικό μηχάνημα μιας κουζίνας.

Δείτε επίσης  Πλατό Επαγγελματικά. Πώς γίνεται ο σωστά ο καθαρισμός τους.

Να γίνεται συχνά η υπενθύμιση ως προς τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Το φαινόμενο της πυρκαγιάς σε επιχειρήσεις εστίασης δεν είναι κάτι που το ακούμε συχνά ευτυχώς. Τα μικροατυχήματα όμως που περιλαμβάνουν φωτιά είναι σίγουρα περισσότερα και σίγουρα συμβαίνουν καθημερινά σε όλων των ειδών επιχειρήσεις εστίασης. Αν λοιπόν δεν είμαστε προσεκτικοί για να μπορέσουμε να αποτρέψουμε αυτά τα μικρά ατυχήματα τότε αυξάνουμε τις πιθανότητες ένα τέτοιο μικρό ατύχημα να καταλήξει σε μία πυρκαγιά.

Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί το προσωπικό όπως επίσης και καταστροφή της επιχείρησης και του εξοπλισμού της.

Η φωτιά είναι κάτι που πρέπει να παίρνεται στα σοβαρά.

Κάντε εγκατάσταση του σωστού εξοπλισμού για την αποτροπή της φωτιάς.

Φροντίστε να έχετε πολλούς πυροσβεστήρες σε όλη την έκταση του χώρου εργασίας σας και μην περιοριστείτε μόνο στην τοποθέτησή τους στην κουζίνα. Φροντίστε να έχετε και στη σάλα του εστιατορίου σας για παν ενδεχόμενο.

Εγκαταστήστε φώτα ασφαλείας σε όλα τα σημεία εισόδων και εξόδων όπως επίσης και στον υπόλοιπο χώρο για να μπορεί το προσωπικό και οι πελάτες σας σε περίπτωση που χρειαστεί, να εκκενώσουν τον χώρο του εστιατορίου σας χωρίς τραυματισμούς.

Επενδύστε σε συστήματα που θα κόψουν τη ροή του υγραερίου σε περίπτωση φωτιάς προς τις επαγγελματικές συσκευές σας, για αποφυγή εξάπλωσης της φωτιάς.

Επίσης εάν η τσέπη σας σας το επιτρέπει εγκαταστήστε και σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης για να μπορείτε να έχετε όσα περισσότερα όπλα μπορείτε διαθέσιμα την στιγμή που θα χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσετε.

Εφαρμογή κανόνων προς αποφυγή φωτιας.

Κρατήστε όλα τα αντικείμενα που μπορεί να πιάσουν εύκολα φωτιά μακριά από τις εστίες της κουζίνας σας όπως τις πετσέτες που μπορεί να υπάρχουν στην κουζίνα για τον καθαρισμό των χεριών. Επίσης βεβαιωθείτε πως το προσωπικό του δεν φοράει στολές που είναι εύφλεκτες.

Να ξέρετε πώς να σβήσετε μία φωτιά που έχει προκληθεί από  λάδια.

Οι φωτιές που οφείλονται σε λάδια είναι πιο συχνές μέσα σε μία κουζίνα και για αυτό πρέπει όλοι όσοι βρίσκονται στην κουζίνα να ξέρουν πώς να σβήσουν μία τέτοια φωτιά.

Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιήσουμε νερό για την κατάσβεση της. Θα πρέπει ή την κουκουλώσουμε με μία πετσέτα ή με οτιδήποτε άλλο μπορούμε για να κόψουμε το οξυγόνο και έτσι να σβήσει. Στην περίπτωση που κάποιος χρησιμοποιήσει νερό για να σβήσει τη φωτιά που έχει προκληθεί από λάδια τότε το μόνο που θα καταφέρει είναι η εξάπλωση της και όχι η κατάσβεση της. Ένας άλλος τρόπος για να σβηστεί μία φωτιά που έχει προκληθεί από  λάδια  είναι να προσθέσουμε επιπλέον λάδι στην φωτιά. Αυτό που θα καταφέρουμε είναι να ρίξουμε την θερμοκρασία του λαδιού που καίει και η φωτιά Θα σβήσει ευκολότερα.

Δείτε επίσης  Επαγγελματικές φρυγανιέρες από το Geniko Emporio.  Τι πρέπει να γνωρίζετε.

Χρήση πυροσβεστήρα

Εκπαιδευστε σωστά το προσωπικό σας όσον αφορά το σωστό χειρισμό ενός πυροσβεστήρα έτσι ώστε να έρθει η ώρα να το χρησιμοποιήσει κατάλληλα και αποτελεσματικά.

Να έχετε ένα σχέδιο εκκένωσης του χώρου.

Σε περίπτωση που προκληθεί μία πυρκαγιά σιγουρευτείτε πως το προσωπικό σας θα ακολουθήσει πιστά όταν έρθει η ώρα. Καλό είναι μία φορά τους 2-3  μήνες να γίνεται προσομοίωση για να σιγουρευτείτε ότι κανείς δεν θα ξεχάσει το ρόλο του όταν θα χρειαστεί να τον εκτελέσει για να βοηθήσει στην επιτυχημένη εκκένωση του κτιρίου.

Παροχή υγραερίου.

Καλό είναι οι μάγειρες να γνωρίζουν καλά τους διακόπτες από την παροχή του υγραερίου εάν χρησιμοποιείτε υγραέριο για να μπορούν να την κλείσουν την παροχή σε περίπτωση ανάγκης για να μην εξαπλωθεί η φωτιά περαιτέρω.

Προστασία από τραυματισμούς.

Το προσωπικό καθ’όλη τη διάρκεια που βρίσκεται στην κουζίνα θα πρέπει να είναι εξοπλισμένο με τα κατάλληλα ρούχα και εργαλεία στην αποφυγή τραυματισμών.

Κόψιμο με μαχαίρι.

Συνήθεις τραυματισμοί  στην κουζίνα είναι κοψίματα με μαχαίρι. Η σωστή διαχείριση ενός τραυματισμούς σαν και αυτόν θα πρέπει να είναι άμεση. Θα πρέπει αυτός που τραυματίστηκε να φροντίσει το τραύμα του αν μπορεί εκείνος ή με τη βοήθεια κάποιου άλλου με την βοήθεια  του κουτιού πρώτων βοηθειών που πρέπει να υπάρχει πάντα σε κάθε κουζίνα.

Έπειτα θα πρέπει να πετάξει οτιδήποτε φαγητό έχει έρθει σε επαφή με τυχόν αίμα που μπορεί να έτρεξε από την πληγή του και να καθαρίσει πάρα πολύ καλά τους πάγκους εργασίας μηχανήματα και ξύλα κοπής που πιθανότατα θα έχουν έρθει σε επαφή με το αίμα του με σκοπό την αποφυγή και τη μετάδοση μικροβίων ή και ασθενειών που μπορεί να υπάρχουν στο αίμα του τραυματία.

Επίσης πρέπει να φοράνε τα κατάλληλα γάντια όταν έρχονται σε επαφή με καυτερές επιφάνειες όπως αυτές των φούρνων, των ταψιών και των τηγανιών. Σε περίπτωση καψίματος η απόδοση του μάγειρα θα πέσει αισθητά, οπότε πρέπει να αποφευχθούν τέτοιου είδους ατυχήματα για το καλό όλων.

Δείτε επίσης  5 Πράγματα που μπορεί να προμηθευτεί ένα εστιατόριο Δωρεάν!

Γλιστερό Πάτωμα

ασφάλεις στον χώρο του εστιατορίου3 - Geniko Emporio Επαγγελματικός Εξοπλισμός Επιχειρήσεων Εστίασης

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί όταν γίνεται ο εφοδιασμός της κουζίνας αλλά και κατά τη διάρκεια της δουλειάς όσον αφορά τυχόν νερά ή λάδια ή γλιστερά φαγητά στο πάτωμα. Στην  περίπτωση που κάποιος παρατηρήσει ότι κατά λάθος έχει πέσει κάτι στο πάτωμα τότε θα πρέπει να το μαζέψει απευθείας ο ίδιος ή να  το αναθέσει σε κάποιον άλλον αυτήν τη δουλειά. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παρθεί κανένα ρίσκο και να προκληθεί  κάποιος τραυματισμός λόγω πτώσης στην κουζίνα. Ο λόγος είναι ότι στην κουζίνα υπάρχουν πάρα πολλά κοφτερά μαχαίρια και επιφάνειες που καίνε και αυτός ο συνδυασμός δεν είναι και ο καλύτερος.

Επίλογος

Για όσους αρχίζουν τώρα την επιχείρησή τους και είναι καινούργιοι στο χώρο σίγουρα όλα αυτά θα τους φαίνονται λίγο υπερβολικά αλλά όταν θα περάσει λίγος καιρός τότε θα καταλάβει πως όλα αυτά που περιγράψαμε παραπάνω γίνονται καθημερινά και ο μοναδικός τρόπος για να τα αποφύγουμε είναι να τηρούμε κάποιους πάρα πολύ απλούς κανόνες που πρέπει να μας γίνουν συνήθεια και να μην το σκεφτόμαστε καν για να τους εφαρμόζουμε. Να γίνονται υποσυνείδητα.

Ελπίζουμε με το άρθρο που μόλις διαβάσατε να σας λύθηκαν κάποιες από τις απορίες  σχετικά με την ασφάλεια στον χώρο εργασίας όπως επίσης ελπίζουμε όλες οι πληροφορίες που σας δώσαμε και αναλύσαμε να τις βρήκατε πολύτιμες. Για οποιαδήποτε απορία μπορεί να έχετε σχετικά με αυτό το άρθρο μπορείτε να μας γράψετε ένα σχόλιο και εμείς θα σας απαντήσουμε το συντομότερο. Επίσης γράψτε μας σχόλιο εάν συμφωνείτε με τα παραπάνω ή έχετε να προσθέσετε κάτι περισσότερο.

Στο Geniko Emporio μπορείτε να βρείτε όλον τον εξοπλισμό για μία κουζίνα που μπορεί να χρειαστεί οποιαδήποτε επιχείρηση εστίασης. Η γκάμα προϊόντων μας καλύπτει πλήρως εστιατόρια, ξενοδοχεία, φούρνους, ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία Mini market κ.α.

Για οτιδήποτε χρειαστείτε σχετικά με τον επαγγελματικό σας εξοπλισμό είτε ανοίγετε τώρα την επιχείρησή σας είτε θέλετε να κάνετε ανακαίνιση ή να προσθέσετε κάποιο κομμάτι εξοπλισμού, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2241061908 και Info@genikoemporio.com. Θα χαρούμε πολύ να σας εξυπηρετήσουμε και σας λύσουμε οποιαδήποτε απορία και αν έχετε σχετικά με τον επαγγελματικό εξοπλισμό της επιχείρησής σας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *