Επαγγελματικές Φριτέζες, πως να επιλέξουμε τη σωστή φριτέζα; Είναι θέμα κόστους;

Στην αγορά υπάρχουν πολλές φριτέζες επαγγελματικές που είναι σημαντικές και απαραίτητες για την κουζίνα είτε πρόκειται για εστιατόρια είτε για Ξενοδοχεία. Είναι βασική συσκευή του επαγγελματικού εξοπλισμού μιας επιχείρησης εστίασης. Ας δούμε λοιπόν τι κατηγορίες υπάρχουν και σε ποιες επιχειρήσεις ταιριάζουν.

  1. Φριτέζα ηλεκτρική ή αερίου, εξαρτάται από τι είδους ενέργεια χρησιμοποιεί η επιχείρηση για τον επαγγελματικό της εξοπλισμό. Οι  ηλεκτρικές φριτέζες είναι οι πιο απλές στη χρήση τους διότι απλά τις βάζεις στην πρίζα και δουλεύουν αλλά ξοδεύουν ρεύμα και ίσως είναι μια ακριβή λύση μακροχρόνια. Είναι πιο οικονομικές στην τιμή αγοράς τους  προφανώς γιατί έχουν μικρότερο κόστος κατασκευής αλλά έχουν και πολλές φθορές ίσως (αντιστάσεις). Σε αντίθεση οι φριτέζες αερίου χρειάζονται εγκατάσταση υγραερίου κεντρική ή με ατομικές φιάλες που πρέπει να τις αλλάζουμε  συχνά. είναι ακριβότερες από τις ηλεκτρικές αλλά πιο οικονομικές σε κατανάλωση ενέργειας. Μακροχρόνια λοιπόν είναι περισσότερο συμφέρουσες από τις ηλεκτρικές φριτέζες.
  2.  Μονή ή διπλή φριτέζα, αυτή η επιλογή έχει να κάνει με τη χρήση της επιχείρησης εστίασης, αν τηγανίζει εκτός από πατάτες και άλλα φαγητά ή αν έχει πολλή δουλειά και δεν προφταίνει η μία. επίσης και για οικονομία, αν μια επιχείρηση έχει μια μεγάλη μονή  φριτέζα και δεν έχει πολλή δουλειά κάποιες ώρες της ημέρας, θα αναγκαστεί να ξοδέψει περισσότερη ενέργεια διότι θα καταναλώνει αρκετή ενέργεια για λίγη ποσότητα φαγητού που θέλει να τηγανίσει ενώ αν είχε μία διπλή φριτέζα απλά θα μεταχειριζόταν μόνο τη μία. Επίσης μια μονή φριτέζα όταν πάθει κάποια βλάβη δεν μπορείς να τηγανίσεις ενώ με τη διπλή φριτέζα δουλεύει η δεύτερη μέχρι να αποκατασταθεί η βλάβη στην πρώτη.  Υπάρχουν λοιπόν πολλά κριτήρια για να επιλέξεις μονή ή διπλή φριτέζα είτε είναι ηλεκτρική φριτέζα είτε είναι φριτέζα αερίου.
  3. Πόσα λίτρα να είναι ο κάδος, θέλει λίγο προσοχή εδώ γιατί είναι καθαρά μείωσης ή αύξησης τους κόστους του φαγητού που θέλετε να τηγανίσετε.αν για παράδειγμα αγοράσετε μία φριτέζα 8 λίτρων αλλά η ποσότητα του φαγητού που θέλετε να τηγανίσετε είναι μικρή θα καταναλώσετε αρκετή ενέργεια για να ζεσταθούν τα 8 λίτρα λάδι ενώ αν είχατε επιλέξει μικρότερη το κόστος της ενέργειας που θα καταναλωθεί θα είναι σαφώς μικρότερο όπως επίσης και η ποσότητα του λαδιού που θα πρέπει να αντικαταστήσετε θα είναι μεγαλύτερη. Άρα λοιπόν πρέπει να εκτιμήσουμε σωστά την δυναμικότητα της επιχείρησης μας και μετά να επιλέξουμε τη σωστή φριτέζα με την κατάλληλη χωρητικότητα λαδιού.
  4. Ποια είναι η ισχύς της φριτέζας που πρέπει να επιλέξω, πάντα είναι ανάλογη  με την χωρητικότητα του κάδου σε λίτρα. Όσο  δηλαδή αυξάνεται η ποσότητα λαδιού στον κάδο της φριτέζας τόσο αυξάνεται και η ισχύς σε Watts. Μία δυσαναλογία στο λόγο ποσότητα λαδιού και ισχύς μπορεί επηρεάσει δύο βασικούς παράγοντες για την αποτελεσματικότητα της φριτέζας. Ο ένας είναι ότι όταν η ισχύς είναι μικρότερη απ’ότι πρέπει. Θα αργήσει να ζεσταθεί το λάδι και θα αργεί να τηγανιστεί το φαγητό μας, το αποτέλεσμα είναι ότι θα απορροφά πολύ λάδι το φαγητό μας και γενικά θα καθυστερεί τη διαδικασία του τηγανίσματος. Ο άλλος παράγοντας είναι ότι η ισχύς είναι μεγαλύτερη απ’ότι πρέπει.Σε αυτή την περίπτωση το κόστος αγοράς θα είναι μεγαλύτερο από αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε και η κατανάλωση ενέργειας θα είναι μεγαλύτερη, που δεν τη χρειαζόμαστε στην ουσία.
  5. Γιατί υπάρχουν διαφορετικές τιμές με τα ίδια χαρακτηριστικά φριτέζας, υπάρχουν πολλές παράμετροι για να καθοριστεί μια τιμή πώλησης. Μία παράμετρος είναι τα υλικά κατασκευής που χρησιμοποιεί το εκάστοτε εργοστάσιο, όπως και το κόστος παραγωγής που έχει το κάθε εργοστάσιο. Στην Κίνα για παράδειγμα το κόστος παραγωγής είναι πολύ χαμηλό σε σύγκριση με τις Ευρωπαϊκές χώρες  και την Ελλάδα, που το κόστος παράγωγης είναι πολύ υψηλότερο. Μια άλλη παράμετρος είναι ότι το προϊόν προέρχεται από το εξωτερικό με πολύ χαμηλό κόστος παραγωγής όπως αναφέραμε παραπάνω αντίθετα με  το προϊόν που  παράγεται εξ’ολοκλήρου στην Ελλάδα από Ελληνικά εργοστάσια. Μία τρίτη παράμετρος είναι ότι οι έμποροι-μεταπωλήτες έχουν διαφορετικό λειτουργικό κόστος, παράδειγμα ένα κατάστημα με στοκ εμπορευμάτων, ενοίκια, υπαλλήλους κλπ έχει μεγαλύτερο κόστος λειτουργικό σε σύγκριση με ένα κατάστημα διαδικτυακό όπου εκεί τα λειτουργικά του έξοδα είναι σαφώς μικρότερα γι’αυτό και τα διαδικτυακά καταστήματα(online καταστήματα) έχουν χαμηλότερες τιμές.

Διαβάζοντας όλες τις κατηγορίες που αναλύσαμε παραπάνω βγάζουμε το συμπέρασμα ότι κάθε επιχείρηση όταν εκτιμήσει τις ανάγκες που έχει στην κουζίνα της τότε θα προμηθευτεί και την ανάλογη φριτέζα. Πριν λοιπόν επιλέξετε τι φριτέζα που θα αγοράσετε διαβάστε τα παραπάνω και ίσως σας βοηθήσουν στη σωστή επιλογή σας. Ελπίζω με τα παραπάνω στοιχεία να βοηθήσαμε.

Για να ζητήσετε μία προσφορά για την επαγγελματική σας φριτέζα και για πληροφορίες μην διστάσετε  να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2118001943 ή με email: info@genikoemporio.com . Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Call Now Button